Levensduur wasmachine

Wat is de levensduur van een wasmachine

De levensduur van een wasmachine ligt gemiddeld tussen de 4 en 15 jaar. Dit is een hele brede marge. De Consumentenbond geeft aan dat de gemiddelde levensduur van een wasmachine 13 jaar is. Echter dit is sterk afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik. Vaak hebben betere en dus duurdere wasmachines een langere levensduur dan een goedkope wasmachine. De levensduur van een wasmachine is belangrijk omdat het een dure investering is waar je lang plezier van wilt hebben. Bovendien heeft het produceren en ook weer vernietigen van een wasmachine een grote impact op het milieu.

Wasmachine levensduur

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Hoe lang een wasmachine meegaat is afhankelijk van verschillende factoren. Wij zetten de belangrijkste factoren rondom de levensduur van een wasmachine voor je op een rij. Hier kun je rekening mee houden tijdens de aanschaf als je wilt dat jouw wasmachine langer meegaat.

Kwaliteit

Dit zal je niet verbazen; een wasmachine van betere kwaliteit gaat langer mee. De beste wasmachine komt vaak nog van het merk Miele. Maar ook andere merken zoals Bosch, Siemens en ASKO leveren wasmachines van goede kwaliteit en deze zullen dus langer dan een gemiddelde wasmachine meegaan. De kwaliteit van een wasmachine heeft onder andere te maken van het materiaal waarvan de machine en de behuizing gemaakt is. Vooral tijdens het centrifugeren komt hier flink wat druk op te staan waardoor er dingen kapot kunnen gaan. Over het algemeen kun je zeggen hoe steviger de wasmachine, hoe langer deze meegaat.

Aantal wasjes per week

Nog zo’n bepalende factor rondom de levensduur van de wasmachine is de frequentie waarmee je de wasmachine gebruikt. Eigenlijk moet je om de levensduur van een wasmachine te bepalen niet naar het aantal jaar kijken, maar naar het aantal wasjes. Er is namelijk in levensduur in jaren een groot verschil bij een wasmachine die maar 1x per week wast ten opzichte van een wasmachine die elke dag aanstaat. Wordt er echter over de levensduur gesproken, dan wordt er vanuit gegaan dat de wasmachine twee keer per week aanstaat. Was jij veel vaker of minder vaak? Dan moet je rekening houden met een andere levensduur in jaren.

Hardheid van het water

In Nederland kan de hardheid van het water – het kalkniveau – sterk verschillen. Kalk is een van de boosdoeners als het aankomt op slijtage van de wasmachine. De hardheid van je water is lastig aan te passen, maar je kunt er wel rekening mee houden in je onderhoud.

Onderhoud

Een wasmachine moet net zoals een auto onderhouden worden. Dit doe je zelf door regelmatig de wasmachine schoon te maken zodat oude zeepresten verdwijnen. Ook het reinigen van kalk kan de levensduur verlengen.

Het gebruik

Ook bij het gebruik heb je zelf een invloed op de levensduur van je wasmachine. Let er op dat je altijd alle kledingstukken checkt op voorwerpen voordat je ze gaat wassen. Op die manier kunnen er geen voorwerpen meegewassen worden die schade brengen aan de trommel. Ook het overmatig gebruik van wasmiddel leidt op den duur tot vervuiling en eventueel schade aan de wasmachine. Daarnaast kan ook teveel wassen op hele hoge temperaturen en teveel was in de trommel stoppen leiden tot schade aan de wasmachine.

Hoe lang een wasmachine meegaat is dus sterk afhankelijk van de kwaliteit van je wasmachine en hoe je deze in het dagelijks leven gebruikt.

 

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Hoe verleng je de levensduur van een wasmachine?

Zoals je al uit bovenstaande tekst hebt kunnen opmaken, heeft het gebruik een grote invloed op de levensduur van de wasmachine. Gelukkig maar, want dat betekent dat je zelf hier iets aan kunt doen. Er zijn een aantal acties waar je rekening mee kunt houden als je de levensduur van je wasmachine wilt verlengen.

Goedkoop is duurkoop

Sommige wasmachines zijn heel goedkoop in hun aanschaf, maar dat betekent ook helaas dat ze van mindere kwaliteit zijn en daardoor minder lang meegaan. Beter is om te kiezen voor een goede wasmachine, bijvoorbeeld eentje die best getest is bij de Consumentenbond. Natuurlijk heb je dan alsnog geen garantie over de levensduur, maar de kans is wel veel groter dat deze wasmachine langer meegaat. Met name de bouwkwaliteit van de machine bepaalt hoelang de wasmachine meegaat. Extra functionaliteiten kosten wel meer, maar hebben geen invloed op de levensduur. In tegenstelling juist, je zou kunnen zeggen dat hoe meer functionaliteiten een wasmachine heeft, hoe meer er kapot kan gaan.

Plaatsing

Allereerst is het belangrijk dat de wasmachine goed geplaatst is. Dit betekent dat de wasmachine waterpas moet komen te staan. Op deze manier is de druk op de wasmachine overal gelijk. Daarnaast is het belangrijk dat de wasmachine voldoende vrij staat zodat deze goed kan ventileren. Het opsluiten van een wasmachine in een kleine kast zorgt voor onnodige condens die de wasmachine kan aantasten.

Onderhoud

Door je wasmachine goed te onderhouden zorg je ervoor dat je de levensduur verlengt. Dit houdt onder andere in dat je op regelmatige basis de filter schoonmaakt. Daarnaast is ook het wassen op de hoogste temperatuur effectief om oude zeepresten en ander vuil te verwijderen.

Afvoerslang schoonmaken of vervangen

Een ander onderdeel van het onderhoud is het schoonmaken van de afvoerslang. Door deze los te koppelen kun je deze 1x per jaar schoonmaken. Krijg je de afvoerslang niet meer schoon? Dan raden we je aan om deze een keer per vijf jaar te vervangen. Hier kan namelijk vuil in ophopen waardoor het water minder makkelijk kan wegstromen en dat kan weer tot problemen leiden.

Ontkalken

Nog zo’n onderhoudsklusje om de levensduur van je wasmachine te verlengen: ontkalken. De hardheid van je water geeft aan hoeveel kalk er in het water zit. En kalk kan een geduchte vijand voor je wasmachine zijn. Met name het warmte-element kan hier last van hebben. Zorg er daarom op een regelmatige basis voor dat je je wasmachine ontkalkt. Dit kan heel gemakkelijk, je meot het alleen consequent doen.

 

 

Waskampioen.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken