Hoe werkt het energielabel wasmachine?

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Een energielabel wordt steeds vaker gebruikt. Ze zijn ontwikkeld om consumenten bewuster te maken en beter te informeren. Het is best lastig voor een consument om een goede energiezuinige keuze te maken op het moment dat er nergens informatie gegeven wordt. Dat is de reden dat op veel producten energielabels tegenwoordig verplicht zijn. En dit is ook zeker terecht.

Vanaf 1 maart 2021 geldt er een nieuwe energielabel voor wasmachines. De nieuwe classificatie loopt van A tot en met G. Hierbij is A de meest energiezuinige wasmachine.

Wat staat er op een energielabel van een wasmachine?

Elke wasmachine, ongeacht het merk en het model, heeft een energielabel dat op dezelfde manier is opgebouwd. Deze herken je aan de energie-efficiëntieklassen van G tot en met A.

Energielabel wasmachine

Bron: MilieuCentraal.

Energielabel uitgelegd

QR code: Code om digitaal de gegevens in te zien

Supplier name: Naam van het merk / leverancier

Model identifier: het type dat doorgegeven is door de leverancier

B: Energie efficiëntie van de wasmachine (A tot en met G)

XYZ kWh/100: Dit is het energieverbruik van de wasmachine per 100 wasbeurten, uitgedrukt in kWh

XY,Z kg: Hoeveel wasgoed past er in de wasmachine?

XY:Z klokje: hoe lang duurt een ecoprogramma van 40 tot 60 graden?

XY, L kraantje: Hoeveel liter de wasmachine gemiddeld verbruikt per wasbeurt

ABCDEFG t-shirt: Centrifugeresultaten, aangegeven met klassen. Hoe droog word je was?

YZdb speakertje: Hoeveel dB geluid maakt de wasmachine tijdens het centrifugeren?

 

Hoe komen de labels tot stand

Het energielabel wordt gebaseerd op de eco-stand van de wasmachine. Hierbij wordt er gekeken hoeveel energie een wasmachine gebruikt bij als er gewassen wordt op de eco-stand van 40-60 graden. Door de eco-stand komt de temperatuur niet boven de 40 graden. Door de langere wastijd wordt het wasgoed echter wel goed schoon.

Het energielabel voor wasmachines is dus gebaseerd op één stand. Houd er rekening mee dat andere standen kunnen afwijken van dit energieverbruik. Zo kunnen wasjes die je op hogere temperatuur wast meer energie verbruiken en kortere wasjes minder. Houd hier rekening mee en bepaal wat voor jou de beste wasprogramma’s zijn qua resultaat, duur en energieverbruik.

Waarom nieuwe energielabels voor wasmachines?

Na de energielabels van 2012 en de nieuwe regel dat in 2015 er geen wasmachines meer ontwikkeld mochten worden met een energielabel lager dan A, werd het verwarrend. Zo ontstonden er energielabels met classicaties als A -10%, -20%, -30%, -40% en -50%. De percentages houden het volgende in: “Een wasmachine met label A+++ -20% is 20% zuiniger dan een wasmachine met label A+++.” Dit was voor consumenten niet meer logisch. Daarom zijn er in maart 2021 nieuwe energielabels geïntroduceerd.

In het algemeen kun je zeggen dat wasmachines met een beter energielabel, die dus zuiniger zijn in energieverbruik, duurder zijn in de aanschaf. Echter de kosten per wasbeurt zijn gemiddeld ook lager, een wasbeurt is dus goedkoper. Op die manier bespaar je op den duur op je kosten en is het ook nog beter voor het milieu!

Nadelen zuinige wasmachines

Helaas hebben zuinige wasmachines ook enkele nadelen. Lees hieronder welke dat zijn.

Minder snelle programma’s

Omdat de wasmachine zuiniger is, duurt het schoon krijgen van een was met minder energie vaak langer omdat de temperatuur van het water lager is. Een extra lang programma verbruikt daarbij niet meer energie. Een kort programma daarentegen verbruikt vaak wel veel meer energie om de verkorte tijd te compenseren.

Slecht spoelen

Tijdens een wasprogramma wordt er steeds minder water gebruikt. Dit gaat vervolgens weer ten koste van het spoelen. Er blijft bijvoorbeeld wasmiddel in het wasgoed zitten wat kan zorgen voor irritatie aan de huid. Bij de meeste wasmachines kan je tegenwoordig wel kiezen voor een extra spoelbeurt.

Waskampioen.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken