Goedkoop wassen tips

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Het leven is al veel te duur. Wij vinden het daarom altijd erg fijn als er we geld kunnen besparen. Zeker als het ons geen extra tijd of moeite kost. We hebben in dit artikel informatie en tips samengesteld voor goedkoop wassen. Deze tips zijn direct toepasbaar voor jouw huishouden. Het kost geen extra moeite en je bespaart direct op je energie- en waterrekening.

Een ander bijkomend voordeel is dat deze goedkoop wassen tips niet alleen helpen voor je portemonnee, de meeste verlagen ook het energie- en.of waterverbruik en zijn dus ook goed voor het milieu!

Kosten wasbeurt

Een huishouden verbruikt jaarlijks honderden euro’s aan energie. Zeker nu in 2022 de energieprijzen hard gestegen zijn, wordt de maandelijkste rekening steeds hoger. De kosten voor een wasbeurt zijn afhankelijk van het vermogen dat je wasmachine verbruikt. Dat vermogen is voor het grootste deel afhankelijk van de temperatuur. Gemiddeld ben je tussen de 1 à 2 euro kwijt per wasbeurt.

Kies voor een goed energielabel

De makkelijkste besparing is om te kiezen voor een wasmachine met een goed energielabel. De voorkeur gaat hierbij uit naar een wasmachine met energielabel A. Op die manier weet je dat jij een energiezuinige wasmachine koopt. Als je een wasmachine koopt met label C of hoger, dan wordt het lastig om nog veel kosten te gaan besparen op je was.

Kies zuinige en eco wasprogramma’s

Het energieverbruik van wasmachines kan erg variëren per wasprogramma. Veel wasmachines hebben een Eco programma. Dit programma is bijna altijd het meest zuinige. Dit programma maakt gebruik van het rustig opwarmen van het water. Doordat het water langzamer opgewarmd wordt duurt het programma vaak langer. Dit is makkelijk zichtbaar als je de wasmachine hebt en op het Eco programma duurt. Heb je geen haast met wassen is het gebruik van dit programma een prima optie.

Was met een volle trommel, maar niet te vol

Het is vaak heel energiezuinig op het moment dat je met een volle wastrommel wast. Hoe meer was je in de trommel stopt, hoe goedkoper het wordt per item. Dit is echter niet altijd het geval. Doe de trommel niet te vol. Het is slim om wel wat ruimte over te houden bij het inladen van je was. Dit zorgt er namelijk voor dat je was beter door elkaar geschud kan worden. Het water kan beter bij de vlekken komen waardoor deze beter schoon wordt.

Centrifugeren

Het centrifugeren was je was kost stroom. Echter het kost meer stroom om kletsnatte kleding in je droger te drogen. Ben je dus van plan om je was nog in de droger te stoppen na het wassen is het slim om de was te centrifugeren op het hoogste toerental. Let hierbij wel op met de kleding. Gevoelige kleding kan namelijk beschadigd worden als de centrifugeerstand te hoog staat. Het is daarom aangeraden om hem op een lagere centrifugeerstand te centrifugeren. Bloesjes doen het bijvoorbeeld beter op 800 toeren. Ook hele dunnen stofjes kan je beter centrifugeren op 800 toeren of lager. Let dus erg goed op met welke was er in de wasmachine zit voordat je de centrifugeerstand instelt. Teer wasgoed kun je er ook eerst uithalen.

Kies de juiste temperatuur voor goedkoop wassen

Dit onderdeel is hetgeen waar je heel veel winst op kan maken. Het is wel handig dat je een beetje weet wat er precies gebeurt zodat je de temperatuur goed in kan stellen op de was die je erin hebt zitten. Wassen op 15 graden kost namelijk maar €0,05 per beurt terwijl op 90 graden meer dan 6 keer zo duur is. Maar nu wordt de was bij 90 graden waarschijnlijk wel schoner. Om je te helpen hebben we de onderstaande tabel samengesteld.

 

Temperatuur Verwijdert Voor welke was
15 Stof & geurtjes Kleding
30 Stof & geurtjes + De meeste vlekken
40
60 Stof & geurtjes +De meeste vlekken +Bacteriën – Handdoeken, vaatdoek, theedoeken
– Babykleding
– Kleding van zieke mensen
90

 

Wasmiddel voor lage temperaturen

Iets wat je niet moet vergeten is dat niet elk wasmiddel gemaakt is om te wassen op lage temperaturen. Op het moment dat je wasmiddel gebruikt wat daar niet voor gemaakt is, dan wordt je was vaak minder goed schoon. Daarnaast kunnen zeepresten in de wasmachine achterblijven. Dit kan ervoor zorgen dat je wasmachine gaat stinken. Dan moet je zeker je wasmachine minimaal 1 keer per maand schoonmaken. Let ook goed op met de dosering van je wasmiddel. Zowel teveel als te weinig wasmiddel is niet goed voor je was.

Goedkoop wassen? Was tijdens daluren

Wassen in de daluren scheelt geld. Dit komt doordat overdag er veel meer stroom nodig is. Dit maakt de stroom ook direct duurder. Het is echter tegenwoordig wel zo dat verschil is teruggelopen. Er zit niet zo gek veel verschil meer in prijs. De keuze is daarom niet heel belangrijk. Het kost vaak wel extra moeite om alleen maar in de daluren te wassen.

Conclusie: goedkoop wassen tips

Energie en geld besparen met je wasmachine is makkelijk te doen. Je hebt in dit artikel verschillende manieren kunnen lezen om je energieverbruik naar beneden te schroeven. Daarnaast weet je ook hoe de energielabels in elkaar zitten en hoe de wastemperaturen voor effect op je was hebben.

Waskampioen.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken