Hoe werkt een wasmachine?

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Wasmachines heb je in ontzettend veel soorten, maten en tegenwoordig zelfs kleuren. Een trend die de laatste tijd goed zichtbaar is bij wasmachines is dat ze steeds slimmer worden. Maar over het algemeen werken wasmachines nog steeds allemaal ongeveer hetzelfde. Hieronder lees je in een beknopte uitleg hoe werkt een wasmachine.

Controlepaneel

We beginnen bij de “hersenen” van het apparaat. Namelijk het controlepaneel. Hier voer je je wasprogramma in. Alle wasmachines hebben verschillende wasprogramma’s. Om de verschillende programma’s te regelen is er dus een klein computertje nodig. Dit klein computertje zit aan de achterkant van het controlepaneel. Dit bepaalt allerlei dingen in de wasmachine zoals hoe snel hij draait, op hoeveel graden er gewassen moet worden en welk programma.

Water toevoer

Het water komt via de achterkant de wasmachine in. Hierdoor moet de wasmachine aangesloten zijn op de waterleiding in het huis. Bij de meeste wasmachines is dit alleen een koud water toevoer. De eerste bestemming van het water is het zeepbakje. Op dat moment wordt het water direct gemixt met het wasmiddel wat je erin hebt gedaan.

Het water wordt opgewarmd

Als het water gemixt is met wasmiddel stroomt het de buitenste trommel in. Onderaan de trommel bevindt zich een verwarmingselement. Die zorgt ervoor dat het water warmer wordt. Het is afhankelijk van welk wasprogramma je hebt ingeschakeld hoe warm het water precies word.t Maar nu weet je in ieder geval wat er verandert op het moment dat je de temperatuur knop omhoog of naar beneden draait.

De reden waarom warm water beter schoonmaakt dan koud water

De reden waarom warm water de was beter schoonmaakt komt door het volgende:
De molecule van het water bewegen sneller. Door de aanraking met de was gaan ook de moleculen van de was en het vuil sneller bewegen. Door deze extra snelheid van het vuiligheid of vlek laat hij sneller los van de kleding. Een vlek verwijderen met warm water gaat dus makkelijker dan met koud water.

Dan gaat de wasmachine draaien

Onderaan de wasmachine zit een motor. Deze motor is aangesloten op een wiel wat aan de achterkant van de wasmachine zit. Dit wiel zit vast aan de binnenste trommel. Dit zorgt ervoor dat de binnenste trommel kan draaien. En snel ook.

Lekker mixen

Het water in de buitenste trommel mengt zich tijdens het draaien met de was. Dit gebeurt doordat er heel veel kleine gaatjes in de binnenste trommel zitten waar het water doorheen komt.

Waterafvoer

Als het water niet meer nodig is of het bevat veel vuil wordt het afgevoerd. Dit gebeurt door de afvoerslang van je wasmachine. Dit is de reden waarom je wasmachine aangesloten moet zijn op de riolering. Het vuile water moet namelijk ergens heen.

De was wordt droog gemaakt

Het water kan dan wel uit de was gelopen zijn. De was is nog steeds kletsnat. Om de was droger te maken zit er een centrifugeerstand op. Hierbij gaat de wasmachine ontzettend hard draaien. Doordat de was nergens heen kan maar het water wel wordt het water er als het ware uitgeslingerd. In principe is de regel hoe sneller de wasmachine draait hoe droger de was wordt. Wasmachines hebben vaak een centrifugeersnelheid van tussen de 1200 en 1600 RPM. Dit houdt in dat de wasmachinetrommel tussen de 1200 en 1600 volledige rondjes maakt per minuut.

Houd hem op zijn plek!

Bij het draaien van de wasmachine komt ontzettend veel kracht vrij. Bij veel wasmachines zie je hem ook wel heen en weer gaan tijdens het centrifugeren. Om nou te zorgen dat de wasmachine niet als een ongeleid projectiel door de ruimte heen vliegt is hij verzwaard. Dit doen veel wasmachine fabrikanten door een blok beton om de trommel heen te bouwen. Dit blok beton is dan ook de reden waarom de wasmachine zo ontzettend zwaar is!

Je was is klaar

Nadat alle stappen doorlopen zijn, is je was klaar. Hopelijk heeft dit korte uitleg je meer inzicht gegeven op de vraag: hoe werkt een wasmachine!

Waskampioen.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken