Trekschakelaar wasmachine

De wereld van elektra in huis kent veel verschillende onderdelen en toepassingen. Eén daarvan is de trekschakelaar, die vaak wordt gebruikt voor wasmachines. Maar wat is een trekschakelaar precies, en waar dient het voor? In dit artikel gaan we dieper in op de trekschakelaar voor wasmachines, de verschillende soorten en waar je op moet letten bij de aankoop ervan.

Wat is een trekschakelaar voor de wasmachine?

Een trekschakelaar is een schakelaar die je bedient door aan een koord te trekken. Trek je aan het koord, dan komt er spanning op de wasmachine te staan. Je kunt dan je wasmachine, droger of was droogcombinatie gebruiken. Trek je er vervolgens nog een keer aan, dan is de spanning er van af en staat de wasmachine uit. De meeste trekschakelaars hebben een rood lampje, waardoor je makkelijk kunt zien of er wel of geen stroom op de wasmachine staat.

De trekschakelaar die specifiek voor de wasmachine is, wordt ook vaak de wasmachineschakelaar genoemd.

Bekijk hier trekschakelaars

Waarom een trekschakelaar voor de wasmachine?

In veel huizen, vooral in oudere gebouwen, bevindt de wasmachine zich in de badkamer of een vochtige ruimte. Het is daarom belangrijk dat je elektriciteitsaansluiting waterdicht is.  Standaard elektrische aansluitingen in dergelijke ruimtes vormen een potentieel gevaar vanwege de nabijheid van water.Een trekschakelaar minimaliseert dit risico doordat de daadwerkelijke elektrische schakeling zich op een veiligere, hogere plaats bevindt, buiten het bereik van eventueel opspattend water.

Wanneer gebruik je een trekschakelaar voor je wasmachine?

Tegenwoordig wordt de trekschakelaar nog maar zelden gebruikt voor het aansluiten van een wasmachine. Er zijn echter nog twee situaties wanneer een trekschakelaar nodig kan zijn bij het gebruik en aansluiten van je wasmachine. Namelijk:

 • Als je wasmachine in de badkamer staat of in een andere vochtige ruimte
 • Als je wasmachine geen aparte groep heeft die geaard is.

Soorten trekschakelaars:

 1. Enkelpolige trekschakelaar: Dit is de eenvoudigste vorm, waarbij slechts één stroomdraad wordt geschakeld. Dit type wordt vaak gebruikt voor simpele apparaten met een relatief laag stroomverbruik.
 2. Dubbel- of tweepolige trekschakelaar: Hierbij worden beide draden (fase en nul) van het stroomcircuit geschakeld. Dit maakt de aansluiting veiliger en wordt aanbevolen voor apparaten met een hoger stroomverbruik, zoals wasmachines.
 3. Trekschakelaar met ingebouwd stopcontact: Deze combinatie maakt het mogelijk om het apparaat direct aan te sluiten zonder dat er een extra stopcontact nodig is.

 

Een trekschakelaar kopen?

Hieronder tonen wij drie goed beoordeelde trekschakelaars.

1. Wasmachine trekschakelaar universeel – Creme

trekschakelaar wasmachine aansluiten

Deze wasmachine trekschakelaar is universeel en verkrijgbaar in de kleur wit of creme. Wasmachines in badkamers moeten verplicht achter een schakelaar, speciaal hiervoor is deze wasmachineschakelaar. De wasmachine trekschakelaar is eenvoudig zelf aan te sluiten.

 

 

 

Bekijk de wasmachine trekschalaar hier.

 

 

2. Keuzetrekschakelaar wanddoos (spatwaterdicht) – Wit

wasmachine trekschakelaar aansluiten

Deze keuzetrekschakelaar is ideaal voor in vochtige ruimtes, omdat deze spatwaterdicht is. Deze dubbele trekschakelaar is geschikt voor aansluiting van wasmachine en wasdroger op 1 elektragroep in vochtige ruimtes zonder stopcontacten. D.m.v. het trekkoord kan of de wasmachine, of de wasdroger of beiden worden uitgezet.

 

 

Bekijk de keuze trekschakelaar hier.

 

3. Dubbelpolige wasmachineschakelaar met controlelampje

aansluiten trekschakelaar wasmachine

Wil je eenvoudig zelf de wasmachine trekschakelaar installeren? Dan is deze wasmachineschakelaar ook fijn. Het is een dubbelpolige wasmachineschakelaar inclusief een controlelampje. Door het controlelampje weet je of de schakelaar aan staat of niet. Het heeft een aansluiting van 230 volt, waarbij de maximale belasting 16 Ampère is.

 

 

Bekijk de dubbelpolige wasmachineschakelaar hier.

 

 

 

Waar op letten bij de aankoop?

Heb jij een trekschakelaar nodig? Let dan hier op bij de aankoop”

 1. Type schakeling: Voor wasmachines is het raadzaam om een tweepolige trekschakelaar te kiezen voor extra veiligheid.
 2. Belasting: Zorg ervoor dat de trekschakelaar geschikt is voor de stroomsterkte van de wasmachine. De meeste moderne trekschakelaars zijn geschikt voor een belasting tot 10A, maar het is altijd goed om dit te controleren.
 3. Installatiegemak: Sommige trekschakelaars zijn eenvoudiger te installeren dan andere. Als je van plan bent om het zelf te doen, kies dan een model dat bekend staat om zijn installatiegemak.
 4. Kwaliteit van het koord: Het koord is een cruciaal onderdeel van de trekschakelaar. Een stevig en duurzaam koord verlengt de levensduur van de schakelaar.
 5. Prijs en merk: Kies voor een betrouwbaar merk dat bekend staat om de duurzaamheid en betrouwbaarheid van zijn producten, ook al kan het iets duurder zijn. Lees vooraf altijd de productreviews, dan weet je hoe andere mensen het gebruik van de trekschakelaar ervaren.

Kun je zelf een wasmachine aansluiten op trekschakelaar?

Als je al vaker met elektra hebt gewerkt, dan kun je overwegen om zelf de trekschakelaar voor je wasmachine aan te sluiten. Twijfel je? Kies dan altijd voor hulp van een vakman. Op die manier weet je zeker dat je wasmachine goed en veilig wordt aangesloten op de trekschakelaar. Bovendien kan bij een onjuist aangesloten wasmachine ook de garantie komen te vervallen.

Bekijk hier trekschakelaars

 

 

Trekschakelaar wasmachine

Waskampioen.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken