Wasmachine doet het niet: wat kun je zelf doen?

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Tegenwoordig gaan we er allemaal maar vanuit dat de bestaande techniek voor eeuwig blijft werken. Wanneer een wasmachine het dan plotseling niet meer doet, komt dit als een verassing. Een verassing die vaak net op het verkeerde moment komt. Erg vervelend!

Als je op het punt komt dat de wasmachine het niet meer doet, vraag je je misschien af, wat kan ik zelf doen? In dit artikel geven we je graag tips en een stappenplan voor als je wasmachine het niet meer doet.

Allereerst: blijf rustig

Als de wasmachine het niet meer doet, weten we vaak niet wat we er mee aan moeten. We gaan ineens inzien hoe belangrijk dat ding voor ons is én willen het dan ook zo snel mogelijk aan de praat krijgen. Bij sommige mensen slaat het hoofd op tilt en doen ze impulsieve acties waar ze later spijt van krijgen.

Dingen die je vooral niet moet doen:

 • Alle knoppen tegelijkertijd inhouden – een logische reactie, maar dit heeft totaal geen zin.
 • Tegen de wasmachine aan slaan of schoppen – echt waar, er zijn mensen die hun frustratie op deze manier uiten. Doe dit niet!
 • Aan de machine gaan sleutelen – als je geen verstand hebt van wasmachines, doe je er verstandig aan om vooral niet aan de wasmachine te sleutelen.

Het stappenplan voor een kapotte wasmachine

Terwijl je rustig blijft, neem je de tijd om het onderstaande stappenplan door te nemen. Allereerst gaan we samen het probleem analyseren en vervolgens gaan we kijken hoe we het probleem kunnen oplossen.

EEN TIP: lees eerst het gehele stappenplan door, alvorens je aan de slag gaat.

STAP 1 – het probleem analyseren

Gisteren werkte de wasmachine nog als nieuw én nou werkt het ding niet meer. Ga na wat er in de tussentijd allemaal gebeurd is. Heb je nog een wasje gedraaid? Heeft iemand anders aan je wasmachine gezeten? Of heeft de schoonmaker de ruimte en daarbij de wasmachine schoongemaakt? De antwoorden op deze vragen kunnen helpen bij het in kaart brengen van het probleem. Het observeren van de huidige situatie kan je helpen bij het ontdekken van het probleem. Ga de volgende vragen langs:

Wat zie je op dit moment?

 • Blijft er water in de trommel staan?
 • Geeft de display een foutmelding?
 • Centrifugeert de wasmachine niet meer?
 • Zijn er bepaalde functies mee op gehouden?
 • Draait de trommel niet meer?
 • Lekt de wasmachine bij de slang of de wateraansluiting?
 • Word je wasgoed niet schoon?

Indien je één van de bovenstaande vragen met een ‘Ja’ kan beantwoorden, kun je mogelijkerwijs het probleem zelf op lossen. Wanneer je geen enkele vraag met ‘Ja’ kan beantwoorden, verwijzen we je door naar stap 3.

STAP 2 – Wasmachine problemen die je zelf op kunt lossen

De bovenstaande vragen vormen de leidraad voor ‘stap 2 – problemen die je zelf op kunt lossen’. We gaan ze allemaal met je langs.

Er blijft water in de trommel staan

Bij de meeste wasmachines heb je een klepje met een filter en een slangetje. Via dit slangetje kun je het water in de trommel weg laten lopen. Nadat je dit gedaan hebt, is het zaak dat je de filter losdraait en deze goed schoonmaakt. Kijk daarbij even goed of de afvoerslang verstopt zit.

Helpt dit niet? Grote kans dat de afvoerpomp kapot is. Het beste kun je doorgaan naar stap 3.

De wasmachine centrifugeert niet

In de meeste gevallen is dit gemakkelijk op te lossen. Dit wordt vaak veroorzaakt door te weinig of te veel was in de trommel. Om deze reden kan de trommel uit balans raken, waardoor centrifugeren niet werkt. Open de deur en probeer de was in de trommel goed te verdelen. In de meeste gevallen los je hiermee het probleem op.

Het probleem kan ook bij de waterafvoer liggen. Wanneer het water niet snel genoeg afgevoerd wordt, stroomt de trommel vol waardoor het alsnog uit balans raakt. In dat geval kijk of er nog water in de trommel staat en volg bovengenoemde stappen.

Zit de oplossing er niet bij? Dan moeten we je doorverwijzen stap 3. 

Functies die het niet meer doen

Je kunt eens proberen om de stroom eraf te halen en de wasmachine als het ware ‘opnieuw op te starten’. In sommige gevallen kan dit de oplossing zijn. Wanneer dit niet het geval is, verwijzen wij je door naar stap 3.

De trommel draait niet meer

Wanneer de trommel niet meer draait, maar de ‘motor’ wel gewoon geluid maakt, mag je er vanuit gaan dat de aandrijfriem kapot of versleten is. In dit geval kun je een nieuw riempje bestellen of een deskundige raadplegen.

Wanneer de trommel niet meer werkt én de machine geen geluid meer maakt, zijn de koolborstels versleten (wegens ouderdom). Ook kan het goed voorkomen dat de motor het dan begeven heeft. In deze gevallen is het het beste om een expert naar de wasmachine te laten kijken.

De wasmachine lekt

Een lekkende wasmachine kun je in sommige gevallen zelf oplossen door volgende vragen langs te gaan:

 • Waar komt het water vandaan?
 • Zit de filter goed dicht?
 • Is het zeepbakje schoon genoeg?
 • Lekt het bij de afvoer?
 • Zitten de slangen achter de machine goed vast?
 • Wat is de staat van het rubber van de deur?

Met de bovenstaande vragen is het probleem vaak te achterhalen en kun je het probleem zelf oplossen of een deskundige raadplegen.

Het wasgoed wordt niet schoon

De wasmachines van tegenwoordig moeten zo zuinig mogelijk zijn. Het is mooi dat ze energie en water besparen, maar dit gaat in sommige gevallen ten koste van de prestaties. Probeer niet teveel zeep te gebruiken, wanneer je over een energiezuinige wasmachine beschikt. Vaak kunnen deze wasmachines de grote hoeveelheden zeep niet verdragen waardoor er zeepresten achterblijven. Hierdoor wordt het zeepbakje vies en kan dit in het wasgoed terecht komen, wanneer het losraakt. Controleer het zeepbakje en maak het indien nodig schoon.

LET OP: Constateer je vetplekken in de was? Dan zijn de lagers waarschijnlijk kapot. 

STAP 3 – De wasmachine werkt nog steeds niet?

Wanneer de bovenstaande informatie je niet heeft kunnen helpen met het oplossen van het probleem, kun je het beste contact opnemen met de verkoper van de wasmachine. Dit raden wij vooral aan bij jonge wasmachines van 5 jaar oud en minder. Alvorens je contact opneemt met de verkoper doe je het goed de verkoopvoorwaarden nog even door te nemen.

Is je wasmachine ouder dan 5 jaar en heb je er een probleem mee raden we aan om een nieuwe aan te schaffen. Waarschijnlijk komen er een hoop kosten bij de reparatie kijken en een nieuwe kopen kan goedkoper zijn en dan heb je een volledig nieuwe. Dit zorgt ervoor dat de kans dat hij snel weer kapotgaat kleiner is.

Waskampioen.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken