Wasmachine schoonmaken | Complete gids [2023]

Misschien sta je er zelf niet bij stil, maar eens in de zoveel tijd moet je eraan geloven: de wasmachine schoonmaken. In de wasmachine kan zich namelijk vuil ophopen, kan zogenaamde vetluis ontstaan en kun je last hebben van kalk. Op deze pagina geven we je de complete gids welke mogelijkheden er zijn voor wasmachine schoonmaken.

Hoe moet ik de wasmachine schoonmaken?

Een wasmachine heeft verschillende onderdelen die allemaal eens in de zoveel tijd goed gereinigd moeten worden. We raden aan om dit één of twee keer per maand te doen om problemen te voorkomen en om ervoor te zorgen dat jouw wasmachine langer meegaat. Om te beginnen kun je het deurtje en de buitenkant van de wasmachine reinigen met een beetje water en wat allesreiniger of een eetlepel schoonmaaksoda. Met een schone microvezeldoek kun je zo langs alle grote oppervlaktes maar ook langs de rubbers van het deurtje. Nu de buitenkant weer heerlijk fris is kan je door met de verschillende onderdelen van de wasmachine. Denk hierbij aan het zeepbakje, de trommel maar ook de filter van de machine mag niet vergeten worden. Hieronder vind je per onderdeel een uitgebreide uitleg!

Trommel reinigen

Om de trommel te reinigen moet je de wasmachine een keer leeg laat draaien met een reinigend middel. Hiervoor kun je verschillende middelen gebruiken zoals soda, een vaatwastablet, schoonmaakazijn of speciale wasmachine schoonmaakproducten. Kies altijd maar één middel, combineer ze dus niet. Verderop leggen we per middel uit hoe je dit het beste kunt gebruiken.

Rubber wasmachine schoonmaken

Het is belangrijk dat je de rubbers van je wasmachine regelmatig schoonmaakt. Dankzij de rubberen rand kan de wasmachine namelijk goed afgesloten worden waardoor deze niet gaat lekken tijdens het wassen. Een of twee keer per maand maak je een sopje van water met allesreiniger en veeg je het rubber van de wasmachine goed schoon. Het droogmaken van de rubbers kan gewoon met een droog doekje.

Zeepbakje schoonmaken

In het zeepbakje van de wasmachine kan zich oude zeepresten ophopen, het is daarom belangrijk om dit maandelijks te reinigen. Was het zeepbakje af met de zachte kant van een schuurspons en wat afwasmiddel. In het zeepbakje kunnen vetresten van het zeep achterblijven en door afwasmiddel te gebruiken verwijder je deze gemakkelijk. Vergeet niet om de spons af en toe even uit te spoelen. Stop het bakje pas weer terug zodra deze helemaal droog is. In de tussentijd kun je door met het schoonmaken van de ruimte waar het zeepbakje in zit.

Reinig nu het vakje waar het zeepbakje normaal gesproken inzit. Dit kan met het sopje en de microvezeldoek waarmee je eerder ook de oppervlaktes en het deurtje van de wasmachine hebt schoongemaakt. Door de doek om je hand te vouwen en deze vervolgens in de ruimte waar normaal het zeepbakje zit te steken, neem je gemakkelijk alle stukken mee.

Filter wasmachine schoonmaken

De filter moet minstens één keer in de 6 maanden goed gereinigd worden. Als je dit niet doet, dan kan het zijn dat de filter verstopt raakt waardoor de wasmachine niet meer gebruikt kan worden. Maar hoe reinig je de filter nou eigenlijk goed? Dat kan met onderstaande stappen:

  1. Open het hoofdklepje van de wasmachine. Let erop dat je eerst de stekker uit het stopcontact haalt of de trekschakelaar omzet als je begint met wasmachine schoonmaken. Het klepje is meestal onder in de wasmachine te vinden, vaak aan de voorkant, maar soms ook aan de achterkant. Zodra je het klepje hebt geopend, zie je twee ronde klepjes. De grote is de zogenoemde filterdeksel en de wat kleinere dient als afvoerbuis voor de pomp. Er kan bij dit klusje wat water vrijkomen, handig is dus om een handdoek onder de filteropening te leggen.
  2. Zet een grote kom of emmer onder de klepjes en open het kleine klepje door hieraan te trekken. Er zal dan een klein buisje verschijnen waar water uit zal stromen. Sluit de afvoerbuis weer zodra het water eruit is gelopen. Nu kun je de filter schoon gaan maken! Open hiervoor het grote klepje, let op ook hier kan veel water uitstromen.
  3. Reinig nu de filter en de ruimte waarin de filter normaal gesproken zit. Je kan hier alle stof verwijderen en eventuele voorwerpen die zijn blijven steken waardoor de wasmachine kan ontstoppen. Dit kunnen objecten zijn als zakdoeken maar ook muntjes en gewoon stof. Verwijder deze zowel uit de filter als de filterbuis.
  4. Plaats alle onderdelen weer netjes terug en zet de wasmachine stand op ‘afpompen’. De wasmachine kan zichzelf nu rustig herstellen en op deze manier een testronde draaien. Als je na een tijdje weer wat geluid uit de wasmachine hoort komen, dan is deze weer helemaal de oude. Blijft het geluid weg, dan is het aan te raden om een monteur in te schakelen die de slang kan bekijken die van de kuip naar de pomp loopt. Het is namelijk mogelijk dat zich hierin ook voorwerpen opstapelen waardoor de wasmachine niet goed meer werkt. De wasmachine moet hiervoor worden opengemaakt dus doe dit niet zelf maar schakel een expert in!

Wat is vetluis?

Vetluis, of ook wel wasluis genoemd, zijn kleine micro-organismen die groeien op achtergebleven wasmiddel of restjes vuil in je wasmachine. De vetluis in je wasmachine is te herkennen aan een vettige grijze substantie die achterblijft na het wassen. Vetluis kan lelijke bruine of zwarte vlekken op je wasgoed maken of een vieze geur achterlaten. Vetluis kan ontstaan omdat we minder heet en met minder water wassen, hierdoor krijgt dit micro-organisme meer kans om te groeien. Om vetluis te voorkomen is het belangrijk om regelmatig wasmachine schoonmaken op de klusjeslijst te zetten.

Hoe kan ik deze vetluis uit de wasmachine verwijderen?

Vetluis kan je voorkomen of verhelpen door je wasmachine regelmatig goed te reinigen. Dit kan door gebruik te maken van azijn, soda of vaatwastabletten. Door één van deze middeltjes in je wasmachine te gooien en deze vervolgens op 90 graden een lege was te laten draaien, worden de vieze geurtjes en het achtergebleven vuil verleden tijd. Je was(machine) zal weer heerlijk ruiken en goed wassen.

Kun je wasmachine schoonmaken met vaatwastablet?

Heb je last van vieze geurtjes? Dan is je wasmachine schoonmaken met vaatwastablet een goede manier om de binnenkant te reinigen en om vetluis te verwijderen of tegen te gaan. Stop hiervoor één of maximaal twee tabletten in het zeepbakje en draai een programma op 90 graden. Let erop dat je geen kleding in de wasmachine stopt terwijl je dit doet, donkere kleding kan namelijk gaan verbleken en daarbij is de meeste kleding niet opgewassen tegen deze hoge temperatuur. Nadat de wasmachine klaar is zijn de vaatwastabletten opgelost en is het verstandig om het deurtje even open te laten staan zodat er frisse lucht bij de trommel kan.

Vaatwastablet wasmachine schoonmaken

Wasmachine schoonmaken met soda, kan dat?

Soda is zeker ook geschikt voor het schoonmaken en zorgt ervoor dat je wasmachine vet, vuil en kalkvrij is. Schoonmaken hiermee kan heel gemakkelijk door een kopje schoonmaaksoda in het zeepbakje te doen. De soda kan je in het linker bakje doen waar normaal gesproken het wasmiddel ingaat. Ook kan je ervoor kiezen om de soda in een lege trommel te schudden. Vervolgens kan je de wasmachine leeg laten draaien op een temperatuur van 90 graden. De schoonmaaksoda werkt reinigend en ontkalkt de wasmachine op deze manier.

Is soda slecht voor de wasmachine?

Een beetje schoonmaaksoda voor het reinigen van je wasmachine is niet schadelijk. Maar let op, te veel soda daarentegen kan de wasmachine wel beschadigen. Gebruik dus niet meer dan een kopje (ongeveer 300 gram) soda per keer en laat de wasmachine zonder was draaien op een hoge temperatuur (90 tot 95 graden). Soda en de hoge temperatuur is wel slecht voor je kleding dus let erop dat je een lege wasmachine draait!

Soda wasmachine reinigen

Kan ik mijn wasmachine reinigen met schoonmaakazijn?

Je kan je wasmachine schoonmaken met azijn. Je hebt hierin twee soorten, natuurazijn en schoonmaakazijn. Het verschil tussen die twee is dat natuurazijn wat minder zuur is dan de schoonmaakazijn. De natuurazijn zal dan ook wat beter voor je wasmachine zijn, maar je kan allebei de soorten gebruiken voor het reinigen van je wasmachine. Azijn zorgt er ook voor dat nare geurtjes verdwijnen en je wasmachine weer fris ruikt.

Waar doe je azijn in de wasmachine?

Je kan de azijn gewoon in het bakje gieten waar normaal het wasmiddel ingaat of in het vakje waar je de wasverzachter instopt. Op deze manier wordt jouw wasmachine niet alleen goed gereinigd, maar ook ontkalkt.

Hopelijk helpt deze complete gids je en wordt nu je wasmachine schoonmaken een standaard klusje binnen je huishoudelijke taken!

Waskampioen.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken